Office of Public Works

Foyer, First Floor Well and Lights above Ceiling Window
Foyer, First Floor Well and Lights above Ceiling Window Foyer, First Floor, Well and Light above Ceiling Window Foyer, Stairwell with Re-built Light Fitting on Hoist Foyer, Ground Floor Alcove Rotunda, View of Columns towards Quays	Rotunda, Ornate Dome Ceiling Rotunda, View of Columns towards Quays. Lighting, Supreme Court Corridor

Foyer, Behind the Rotunda

This required lighting on two floors — on the first floor around the well-railing and depicting frames displaying the history of this historic building and it’s events; and the ground floor foyer which is the main hall connecting all wings of the court building. This is the principle meeting and greeting area for the legal people and their clients.

Conservation constraints dictated that only the original light locations be used and lighting parameters were agreed for each space and object. To meet these parameters Enlighten designed and built special lighting boxes to fill the space above the ceiling windows. These boxes incorporated dust exclusion and heat extraction to maintain light output and prolong lamp life. The boxes also incorporate emergency lighting on an independent power source. The window glass was replaced with special diffuser panels to disperse the light evenly. A custom made floor was designed, built and fitted above the boxes for easy and safe lamp replacement and maintenance.

The energy-reduction objectives were achieved by a combination of light-management and low-energy lamps. The variable light controls are adjustable to match activity in the area, while different levels can be set for work time, out of hours, cleaning and security.

The existing antique lamp fittings were refurbished and upgraded to provide supplementary and local lighting in each floor and the stairway. The upgrade added emergency lamps and high-performance diffusers to these fittings. The high level fittings on the stairways are now on hoists to allow them to be lowered for lamp replacement or maintenance. Scaffold was previously required for this work.

ROTUNDA

This is lighted with a clever combination of low-energy fluorescent and LED lighting concealed in the windows and masonry ledge around the building. These are on a control system that provides the appropriate level of light to match the activity in the area. In addition to general lighting, the design serves to uplift the columns and other features of the building. The entrance hall to the Rotunda is similarly lighted with concealed reflected light and refurbished antique light fittings.

The ornate dome ceiling is highlighted by specially-designed LED arrays camouflaged in the upper window.

The entrance to the courts is lighted by re-built antique fittings incorporating emergency lights. The design and implementation observed the exacting treatment required by the conservation architect.

SUPREME COURT CORRIDOR

Conservation constraints meant that only the original light locations be used. Lighting parameters were agreed for each space and object. To meet the parameters Enlighten designed and built special lighting boxes to fill the space in the roof light. These boxes incorporated dust exclusion and heat extraction to maintain light output and prolong lamp life. The boxes also incorporate emergency lighting on an independent power source. The window glass was replace with special diffuser panels to disperse the light evenly.

The energy reduction desires were achieve by a combination of light management and low energy lamps. The variable light controls are adjustable to match activity in the area. Different levels can be set for work time, out of hours, cleaning and security.


Call Enlighten Professional LED & Architectural Lighting Solutions
Enlighten Professional LED & Architectural Lighting Solutions
  • © 2017 Enlighten Ltd.
  • Mulcahy Keane Estate, Greenhills Road, Walkinstown, Dublin 12.
  • Tel. +353 1 4601052, Fax: + 353 1 4601054
  • Email: sales@enlighten.ie